Csokival egészségesen? IGEN! = Xocai

A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok eredménye!

2013.01.02 21:46
A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat

A Debreceni Egyetem Agrár-és Műszaki Tudományok Centruma Agrárműszer-központjának vizsgálata, akik a Xoçai csokoládé antioxidáns-tartalmát mérték meg összehasonlítva más, Magyarországon kapható, különböző kakaó tartalmú csokoládékkal.

* A vizsgálatokat végezte: Varga Henrietta V. éves élelmiszer minőségbiztosító agrármérnök jelölt,
* a vizsgálatokat irányította és ellenőrizte: Dr. Kovács Béla egyetemi docens,
* a vizsgálat eredményeit Dr. Ács Alexandra összegezte.


Munkájukat és közreműködésüket ezúton is még egyszer köszönjük!

A bevizsgálás a Debreceni Egyetem Agrár-és Műszaki Tudományok Centruma Agrárműszer-központjában készült 2009. március-áprilisában.

Tekintettel arra, hogy vannak vízben és zsírban oldódó antioxidánsok is, a csokoládé jellege miatt, a benne lévő antioxidánsok vizsgálatára a zsírban oldódó típusra kidolgozott módszert választották. Ennek tudományos neve a Folin-Chiocalteus módszer.

A vizsgálat folyamán a flavonoid tartalmat mérték, amely az antioxidánsok egyik fajtája. Amennyiben tudjuk azt, hogy egy csokoládéban mennyi a flavonoid tartalom, akkor nagyjából következtetni lehet a csokoládé egész antioxidáns tartalmára, mivel nyilvánvalóan feltételezhető, hogy azzal egyenes arányban áll.

Az egyetem vizsgálata során gallusz-savban illetve katechinben mutatták ki a csokoládék antioxidáns tartalmát, melyekből egyértelműen megmutatkozott, hogy alapvetően minél magasabb %-ban tartalmaz a csokoládé kakaót, annál magasabb a csokoládé antioxidáns tartalma.

Egy bizonyos pontos túl már több kakaót nem tartalmazhat egy csokoládé. Ebben az esetben felmerül az, hogy mégis hogyan növelhető tovább az antioxidáns tartalom. Mivel a Xoçai csokoládék a kakaón kívül egyéb kiemelkedően magas antioxidáns-tartalmú szupergyümölcsöket (Açaí bogyót, fekete áfonyát) is tartalmaznak, továbbá a feldolgozás során nem éri magas hő az összetevőket, így pl. a Xoçai X-Power kocka 74%-os kakaótartalma ellenére is lényegesen meghaladja bármelyik vizsgált csokoládé értékét.

 

A bevizsgált csokoládék:

1. Milka fehér csokoládé - 0% kakaótartalmú
2. Boci tejcsokoládé - 30% kakaótartalmú
3. Boci étcsokoládé - 50% kakaótartalmú
4. Tibi 60% kakaótartalmú étcsokoládé
5. Stühmer 70% kakaótartalmú étcsokoládé
6. Cote d'Or 86% kakaótartalmú étcsokoládé
7. Lindt excellence 99% kakaótartalmú étcsokoládé
8. J. D. Gross 70% kakaótartalmú étcsokoládé málnadarabokkal
9. J. D. Gross 70% kakaótartalmú étcsokoládé narancshéj darabokkal
10. Xocai omega squares (kockák)
11. Xocai nuggets (bonbon)
12. Xocai power squares (kockák)

Ténymegállapítások a kutatómunka során:

1. Nem csak az a lényeg, hogy hány %-os kakaótartalmú a csokoládé, hanem hogy milyen gyártási technológiával készült, és milyen eredetű a kakaó (honnan származik).
2. A fehér és a tejcsokoládé - lévén nem tartalmaz, vagy minimális kakaótartalmú - jelentéktelen antioxidáns tekintetében, és a tej nem olyan jó vivőanyag, így minden esetben az étcsokoládé az értékelhető antioxidáns tekintetében.
3. Teljesen mindegy, hogy az antioxidánst miben mérjük (pl. katechin, gallusz-sav) a mérések hasonló arányú eredményekhez vezetnek.
4. A kakaó tartalom növelésén túl az antioxidáns tartalom akként nőhet, hogy a kakaóhoz még milyen gyümölcsöket teszünk. (pl. açai, fekete áfonya, narancs, málna stb.)
5. A Xoçai - bár "csak" 70-74%-os kakaótartalmú, mégis 2-3x gazdagabb antioxidánsban, mint a nagyobb kakaó tartalmú csokoládék - és ne feledkezzünk meg arról, hogy a gazdag antioxidáns tartalmon túl a Xoçai csokik mellett szól, hogy nem tartalmaznak fehércukrot, mesterséges anyagokat, tartósítószert.

Az értékek a következőképpen alakultak:

A mérések tehát mindössze kétféle antioxidánsra korlátozódtak, de ezen felül még számos más fajtája is létezik. Bár ezek is jól mutatják, a Xoçai termékek minőségét, nem szabad elfelejteni, hogy a tényleges különbséget a kísérlet nem mutatja meg pontosan.

Az MXI Corp., vagyis a gyártó cég egy független laboratóriummal vizsgáltatja be termékeit. Ez a szervezet a Brunswick Laboratórium, mely világvezető az antioxidánsok mérése területén. Ennek a szervezetnek a mérései szerint egy átalagos étcsokoládé ORAC értéke: 13 000 ORAC, míg a Xoçai X-Power kocka ORAC-értéke 59 700 ORAC. A Xoçai termékcsalád mindegyik tagján szerepel a laboratórium pecsétje, mely a benne található antioxidáns szint garanciája. Ugyanez a laboratórium a magas minőségű étcsokoládék antioxidáns szintjét 13 000 ORAC-ban állapította meg, tehát ezekhez képest a Xoçai X-Power kocka négyszer magasabb szintet garantál.

És természetesen nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Xocai csokoládéban nincsen finomított cukor, sem bármilyen mesterséges anyag.

A gyártás során nem éri magas hő az összetevőket, így a benne található antioxidánsok nem csak számukban haladják megy hagyományos csokoládékét, de az abban található antioxidánsok minősége is eredeti formájában található meg a termékekben.

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode