Csokival egészségesen? IGEN! = Xocai

Az étcsoki egészséges? Igen!

2013.01.02 21:44
Az étcsoki egészséges

Az egyik vezető külföldi szaklap hívta fel a figyelmet arra, hogy az étcsokoládék közül sem mindegy milyet fogyasztunk, hiszen nem minden csoki hat kedvezően egészségünkre.

A táplálkozás-kutatók napjainkban igen sokrétű vizsgálatot végeztek, s ennek egyik eredményeként bizonyosodott be, hogy a kakaó tartalmazza a legtöbb flavonoidot, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre, de leginkább a szívre. A flavonoidok antioxidánsok, melyek megkötik a szervezetben lévő szabadgyököket, vagy más néven oxidánsokat, ezért is jó, ha sok olyan terméket fogyasztunk, elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket, melyekben többszörösen is megtalálhatók a flavonoidok.

Amikor napvilágot látott az a tény, hogy a kakaó tartalmazza legnagyobb mennyiségben ezeket az antioxidánsokat, akkor számos írás jelent meg arról, hogy egészséges, ha étcsokoládét fogyasztunk, hiszen ebben a sötét finomságban sok a kakaópor, nem úgy, mint a tejcsokoládékban.

A kakaóban lévő flavonoidok felelősek a keserű ízért is, amitől pikáns lesz az étcsokoládé, bár ezt lehet sokan nem kedvelik, ezért inkább tejcsokoládékat fogyasztanak. A gyártók is szeretnék maguk mellé csábítani azokat, akik nem annyira kedvelik a keserű csokit, ezért a gyártási folyamatok során számos cég "kiöli" a flavonoidokat a kakaóból, így a kész termék nem lesz keserű, de elvész az értékes antioxidáns is a nyalánkságból. Az étcsokik sem menekülnek meg attól, hogy a fogyaszthatóság kedvéért a gyártók zsírt és cukrot tegyenek a masszába. Mindkét alapanyag káros a szívre és az érrendszerre. Ha túl sok cukrot és zsírt fogyasztunk, vagyis ha túl sokat eszünk azokból az étcsokikból, melyeket ezekkel az alapanyagokkal turbóztak fel, nem csak hogy ál-étcsokoládét majszolunk, annak tudatában, hogy egészséges édességet eszünk, de még szervezetünket is megterheljük, hiszen a cukor és a zsiradékok elősegítik a magas vérnyomás kialakulását és sokkal fáradékonyabbak is leszünk.

Az angol orvosi szaklap ezért azt tanácsolja, hogy igencsak figyeljünk oda arra, hogy mit vásárolunk. Ha a polcról levett fekete csokoládéban túl sok zsír és cukor van feltűntetve, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem igazi étcsokoládét tartunk a kezünkben, csak annak valamiféle utánzatát. Olyan csokoládét válasszunk, amelyben magas a természetes kakaópor tartalom és minimális a cukor és zsiradék tartalom, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan édességet fogyaszthatunk, amiben még a flavonoidok is megtalálhatók.

Sajnos a táplálkozás-kutatásból az édességgyártók húznak hasznot, hiszen nekik az a tény, hogy a kakaó értékes antioxidánsokat tartalmaz, megnövelte a keresletet az étcsokoládék után, de az egészség jegyében oda kell figyelnünk a termékek tartalmára, tudatosan kell vásárolnunk továbbra is!

 

© 2013 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode